wordpress How to: vervolgopleiding kiezen | Universe of Dana

How to: vervolgopleiding kiezen

studiekeuze
bron: weheartit

Sommige weten het al en sommige weten het niet, een vervolgopleiding. Zelf vond ik het ook moeilijk, maar ik ben toch tot een beslissing gekomen en dat wil ik graag delen.

Voor de havo deed heb ik eerst VMBO-T gedaan, op mijn school is het gebruikelijk om door te stromen op de havo. Dat heb ik dan ook gedaan. In het begin had ik echt een dubbel gevoel over, bijna had ik besloten om toch MBO te gaan doen. Maar dan zou ik gelijk een richting moeten kiezen, ik was pas 16 jaar, moet ik dan serieus al iets gaan kiezen wat ik uiteindelijk jarenlang ga doen? Toen realiseerde ik dat ik toch maar verder ga met de havo om tijd te rekken. Dat herinner ik me erg goed, inmiddels zijn die jaren voorbij…Tijd is aangebroken om een HBO opleiding te kiezen. Sommige kiezen ervoor om nog VWO te doen. Ik mag dat niet doen op mijn school want ik voldoe niet aan de eisen en ik ben 20 als ik eindelijk klaar ben, bejaard.

1. Weet je het nog niet? Doe allerlei studiekeuze testen, wat daar uitkomt betekent niet gelijk dat je een resultaat hebt. Andere optie is praten met de decaan, maak een afspraak/loop binnen wanneer er tijd voor is.

2. Denk zelf eens na, wat wil je wel en wat niet. Stel een lijstje op, welke vakken die je nu hebt zijn interessant en niet interessant. Als je geschiedenis echt niet boeiend vind ga ik ervan uit dat je ook geen geschiedenisdocent wordt. Vakken die je interessant vind, zoek eens de beroepen erbij.

3. Bezoek open dagen/ open avonden, dit spreekt voor zich. Als bij instelling dicht bij huis geen interessante opleidingen heeft kan je altijd kijken bij andere of in een andere stad.

4. Vraag een meeloopdag aan als je een paar interessante opleidingen heb gevonden. Dit is best belangrijk omdat op open dagen alles veel mooier en leuker is.

5. Kijk of je voldoet aan de eisen met je vakkenpakket! Je kan een lijstje hebben gemaakt met allerlei opleidingen, maar voorkom teleurstellingen. Misschien heb je wel voor die ene opleiding natuurkunde nodig of economie.

Dit heb ik geschreven vanuit mijn eigen ervaringen. Ik heb ook vele studiekeuzetest gemaakt, er kwam leuk genoeg bloemmist uit. Dat wordt het sowieso niet! Maar ik heb nooit met de decaan gepraat, eerlijk gezegd: ik weet niet eens wie mijn decaan is. Vroeger op het VMBO riep ik altijd dat ik niks met economie heb en daar niks in wil doen, dat is inmiddels veranderd maar ook door vakkenpakket is het veranderd. Van de vakken die ik nu heb, is economie best interessant, in tegenstelling tot tekenen en geschiedenis, verschrikkelijk. Ik heb niet bij andere instellingen gekeken, alleen op de HvA, waarom niet? Andere instellingen zijn meer kunstzinnige kant en dingen die ik niet zou willen doen.

Zelf heb ik 2 open dagen bezocht van de HvA, 3 opleidingen bekeken waarvan 1 direct is weggestreept. De andere 2 komen degelijk op hetzelfde neer, eerste jaar van die 2 opleidingen krijgen we samen les. Met school werden wij verplicht op een proefstudeerdag gestuurd, dat was absoluut niet succesvol. Bij de tweede open dag drong het echt tot mij door dat ik een meeloopdag moet aanvragen. Ik had die dag 2 opleidingen bezocht, eindstand was dat ze dezelfde powerpoint hadden gebruikt maar dan een andere volgorde, dus mijn concentratie was weg, weer 45 minuten naar hetzelfde luisteren..Toen had ik nog steeds geen indruk van hoe een reguliere dag eruit ziet, hoe het is, wat de sfeer is en hoe het is om met leerlingen van het buitenland in een klas te zitten.

studiekeuze 2

Natuurlijk kan je er ook voor kiezen om een tussenjaar te nemen, ga de wereld verkennen of volg cursussen wat je echt leuk vindt. Je kan daarna nog altijd instromen in februari(niet bij alle opleidingen!) of beginnen in het daarop volgende schooljaar. Ik ken mensen die nu een tussenjaar hebben en klasgenoten die een tussenjaar gaan nemen.

Kies niet de verkeerde opleiding uit, dat hoop je natuurlijk niet maar het kan altijd gebeuren en is ook menselijk. Ik ken genoeg mensen die gestopt zijn met hun opleiding op verschillende niveaus om verschillende redenen. Wie weet stop ik ook wel met mijn opleiding omdat het toch niet mijn ding is.

Moet jij ook al een opleiding kiezen/welke opleiding doe jij?

 x dana

You may also like

1 comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *